Możesz mieć wrażenie, że cukierki wszystko poprawiają, ale teraz mamy wiedzę naukową, która to potwierdza. Cukierkowe szczęście to prawdziwa rzecz, a cukierki mają realne korzyści zdrowotne.
Cukierki i dobre czasy idą w parze.
Cukierki i cukier są bezpośrednio związane z niektórymi z naszych najbardziej pozytywnych wspomnień i wydarzeń życiowych. W urodziny dostajemy pyszny tort. Zajączek przynosi nam koszyczki słodkiej dobroci. Halloween to przede wszystkim smakołyki. A może pamiętasz ostami ślub, na którym dostałeś krówki ślubne? To tylko kilka przypadków, kiedy słodkie smakołyki są uroczystą częścią naszego życia.
Odgrywając tak integralną rolę w naszych najszczęśliwszych czasach, cukierki i cukier zostały połączone w naszych mózgach ze świętowaniem. W naturalny sposób słodycze kojarzą nam się z pozytywami, takimi jak radość, wygoda, miłość, przyjaźń i rodzina. Nawet jeśli niczego nie świętujemy, zjedzenie cukierka uwalnia te substancje chemiczne w mózgu, które zapewniają nam tak bardzo potrzebną chwilę szczęścia w naszym chaotycznym życiu.
Nauka kryjąca się za uniesieniem spowodowanym nadmiarem cukru.
Dzisiejsza nauka pokazuje, że cukierki i cukier mają również realny wpływ na mózg. Kiedy jesz cukierki, cukier trafia do żołądka, gdzie szybko dostaje się do krwiobiegu. Gdy trafi do krwiobiegu, dotarcie do mózgu nie trwa długo. W twoim mózgu działa magia.
Podczas gdy twój mózg stanowi tylko 2% masy ciała, zużywa 50% energii cukru w twoim ciele. Twój mózg kocha cukier! Dlaczego kocha cukier? Ponieważ cukier uwalnia dopaminę w jądrze półleżącym, części mózgu związanej z nagrodą, nowością i motywacją. Dopamina jest ważnym neuroprzekaźnikiem, który odgrywa kluczową rolę w kontrolowaniu reakcji emocjonalnych. W rzeczywistości nie tylko pomaga nam wizualizować nagrody, ale także umożliwia nam podjęcie działań, których potrzebujemy, aby osiągnąć nagrodę.
Oprócz uwalniania dopaminy w mózgu cukier uwalnia również endogenne opioidy. To one odpowiadają za cudowny przypływ przyjemności, jaką odczuwasz, gdy zjesz kawałek cukierka.
Korzyści z jedzenia cukierków.
Poczucie szczęścia, relaksu i motywacji to nie jedyna korzyść z jedzenia cukierków. Candy ma również pewne korzyści dla zdrowia fizycznego, w tym:
Zmniejszenie ryzyka udaru i zawału serca — Ciemna czekolada jest bogata w przeciwutleniające flawonoidy, które są zdrowe dla Twojego serca. Regularne spożywanie tego bogatego przysmaku może zmniejszyć ryzyko udaru i zawału serca o 39 procent. Inne badanie wykazało, że jedzenie batonika tygodniowo zmniejszyło ryzyko zgonu z powodu udaru o 46 procent.
Spowolnienie wzrostu raka — ziarna kakaowe zawierają substancję chemiczną o nazwie GECGC, która może pomóc organizmowi spowolnić najszybciej rozwijające się rodzaje raka, w tym raka szyjki macicy, okrężnicy i białaczki. Nie tylko spowalnia rozwój raka, ale także przyspiesza jego niszczenie.
Nauka pokazuje, że jeśli będziesz jadł cukierki przynajmniej kilka razy w miesiącu, będziesz żył dłużej niż ci, którzy nie jedli żadnych cukierków. Co jest w cukierkach, co pomaga nam żyć dłużej? Naukowcy uważają, że możemy podziękować przeciwutleniającemu fenolowi i składnikowi czekolady, kakao. Znajdujący się również w czerwonym winie fenol pochłania wolne rodniki. Te wolne rodniki, pozostawione bez kontroli, mogą spowodować poważne uszkodzenia ciała. Kakao zmniejsza ilość lipoprotein o niskiej gęstości – dobrego cholesterolu – które utleniają twoje ciało. Wzmacnia również twoją funkcję odpornościową.